sâmbătă, 14 ianuarie 2012

STILURILE FUNCTIONALE ALE LIMBII


STILURILE FUNCTIONALE ALE LIMBII
I Stilul beletristic
- functie poetica (expresiva, sugestiva) – subliniaza insusirile expresive ale limbii- se adreseaza, in primul rand, imaginatiei- prefera intelesurile secundare, indeseobi figurate- varietatea lexicala prin nuantare sinonimica si prin inovarea combinarii desensuri si de cuvinte- reactivarea vocabularului pasiv al limbii (arhaisme, regionalisme, cuvinteinvechite)- bogatia sinonimica- cultiva polisemia- limbaj conotativ, avand ca scop crearea imaginii artistice- caracter individual (originalitate); naturalete- unicitate si inovare a expresiei- isi propune atragerea lectorului in spatiul comunicarii (segestivitatea si verosimilui)

II Stilul tehnico-stiintific
- functie cognitiva (de cunoastere) ce asigura transmiterea de informatii stiintifice,tehnice si utilitare, pe baza unor rationamente logice, deductive, argumentate- se adreseaza ratiunii- evita sensurile figurate, apreciate drept o sursa de ambiguitate- proprietatea termenilor- exactitatea informatiilor- precizia formularilor- obiectivitatea formularilor- prezenta neologismelor- concentrare maxima a vocabularului

III Stilui juridic-administrativ 
- in texte de legi, in acte si documente oficiale - functia conativă si referențială, de stricta informare- precizia limbajului- utilizarea unor sintagme fixe de adresare si de formulare a continuturilor =sabloane(clisee)- stereotipii de limbaj- stil impersonal- exprimare clara, precisa, dar rigida si neatractiva- tipuri de acte specifice: cerere, proces-verbal, decizie, caracterizare, adeverinta,adresa ,paragraf, certificate, ordonanta de urgenta, mandat , litigiu, etc.- concizie- articole, alineate.
IV Stilul publicistic
- in presa- combina caracteristici ale tuturor stilurilor- se adreseaza cititorilor cu un nivel mediu de studii, cunoastere.

               CALITĂȚILE GENERALE ȘI PARTICULARE ALE STILULUI
I. Definiția stilului: - reprezintă modalitatea proprie unui vorbitor/ scriitor de a întrebuința limba.
II. Trăsăturile stilului se împart în două categorii:
                                 A. Calități generale
                                 B. Calități particulare
A. Calități generale ale stilului:
a) Corectitudinea – implică respectarea regulilor gramaticale de ordin lexical, morfologic, sintactic, ortoepic, ortografic și de punctuație.
b) Claritatea – constă în exprimarea limpede și  logică, astfel încât receptorul să sesizeze fără dificultăți conținutul mesajului; cu alte cuvinte, în evitarea termenilor necunoscuți, vagi, contradictorii.
* abaterile de la această trăsătură le constituie echivocul, ambiguitatea, nonsensul, obscuritatea.
c) Proprietatea – se referă la alegerea cuvintelor și construcțiilor sintactice potrivite pentru exprimarea ideilor.
d) Precizia – presupune exprimarea directă a ideilor prin eliminarea cuvintelor inutile, evitarea lungimii exagerate a frazei, renunțarea la informațiile digresive/ocolitoare, utilizarea termenilor preciși, la obiect.
* opus preciziei este stilul difuz și prolix/ complicat/ greoi/ neclar.
e) Puritatea – constă în utilizarea cuvintelor, expresiilor, locuțiunilor admise de normele limbii literare, prin evitarea abuzului de neologisme, arhaisme sau regionalisme, greu de înțeles.
* una dintre abateri poate fi folosirea cuvintelor vulgare.

B. Calități particulare ale stilului:
a) Concizia – constă în exprimarea ideilor stricte, prin cât mai puține cuvinte pentru a se evita confuzia.
b) Simplitatea – presupune folosirea structurilor sintactice obișnuite, sobre, cu o largă circulație în limbă, dar fără a atinge un sens profund al cuvintelor.
c)  Naturalețea – este consecința exprimării firești, fără afectare.
* opus naturaleței este stilul afectat în mod voit, artificial, exagerat.
d) Finețea – este rezultatul unei exprimări subtile / pătrunzătoare a cuvintelor, al căror sens aluziv trebuie descifrat de cititor/ receptor.
e) Armonia – constă în folosirea cuvintelor așa încât să încânte auzul. E totuna cu eufonia
( evitarea sunetelor neplăcute, nemuzicale, a cacofoniilor).
f) Oralitatea: provine din folosirea adecvată a mijloacelor de expresie proprii limbii vorbite, adică a termenilor sau locuțiunilor expresive, a interjecțiilor, a proverbelor și zicalelor etc.
g) Demnitatea – constă în folosirea cuvintelor și a expresiilor admise de limba literară, prin evitarea unor forme necuviincioase, vulgare.

SFATURI PENTRU UN ELEV DE A INVATA MAI EFICIENT


Elevul I.A. aflat în clasa a XII-a la liceul V.A. are de pregătit examenul de bacalaureat în vederea promovării acestuia la disciplina „Geografia României”. Are la dispoziţie o săptămână pentru a-şi pune planul de învăţare în aplicare, însă este foarte dezorientat, deoarece nu ştie cum să procedeze pentru a reuşi să înveţe cât mai mult într-un timp foarte scurt. Aşadar, pentru a şti ce să-i recomand cum să înveţe i-am pus la dispoziţie o autodiagnoză, în urma căreia am stabilit că elevul:
-          este atent la explicaţiile profesorului
-          dacă nu înţelege ceva, nu întreabă
-          nu este prea activ la orele de curs
-          absentează de la unele ore de geografie
-          se simte bine în preajma colegilor
-          cere ajutorul colegilor şi al profesorilor, însă tot nu înţelege destul de bine(cauza:absenţele‼‼!)
-          învaţă doar pentru notă şi lucrări
-          absentează la orele de pregătire a examenului de bacalaureat la geografie
-          îl deranjează zgomotele atunci când învaţă
-          începe să înveţe seara după ce se întoarce de la cumpărături sau de la plimbare
-          în timp ce învaţă merge televizorul
-          învaţă în pat
-          are dezordine în cameră
-          vorbeşte în sine, mişcând buzele însă în şoaptă, nu cu voce tare
-          învaţă mai bine schemele, hărţile
-          este o persoană sociabilă
  Din autodiagnoză  am observat că elevul are un stil de învăţare atât auditiv, cât şi vizual, lipseşte de la şcoală, rămâne în urmă cu materia, chiar dacă i se explică nu înţelege deoarece nu are cunoştinţele precedente, nu este activ la ora respectivă atunci când este prezent(el are alte preocupări), nu a învăţat în timpul anului şcolar decât pentru notă, nu pentru a reţine şi  a promova examenul de bacalaureat, iar când învaţă îl deranjează zgomotele, vorbeşte în sine, mişcând buzele însă în şoaptă, nu cu voce tare, învaţă foarte târziu în pat, nu la un birou. În schimb,este o persoană sociabilă, are foarte mulţi prieteni
cu care se înţelege destul de bine, probabil ei fiind cauza absentărilor lui de la şcoală în clasa a XII-a, deoarece până atunci nu avea probleme cu şcoala.
Astfel, fiind un elev cu stil de învăţare auditiv, poate învăţa mai bine în perioada de început a zilei, are nevoie de ordine în cameră, pe biroul la care stă şi învaţă, nu trebuie  să-i distragă nimic atenţia, trebuie să se concentreze pe ceea ce învaţă, iar atunci când învaţă simte nevoia de a-şi mişca buzele, citind în şoaptă. Însă are şi un stil de învăţare de tip vizual, întrucât învaţă cu uşurinţă schemele,hărţile, ilustraţiile, notiţele bine structurate, preferă să urmărească filme documentare.
Aşadar, elevul I.A. va trebui să înveţe dimineaţa, recomandabil între orele 8-13, întrucât atunci creierul asimilează cât mai multe cunoştinţe, este odihnit, celelalte activităţi rutiniere fiind amânate pentru intervalele de timp când nu există randament maxim de învăţare.
Ordinea pe birou contează foarte mult, deoarece dacă sunt multe obiecte împrăştiate s-ar putea să-i distragă atenţia; trebuie să rămână pe birou doar materialele pentru a învăţa, markere, pixuri de diferite culori, un creion, o riglă şi foi pe care să-şi ia notiţele din lecţiile predate.
Lumina nu trebuie să fie nici prea puternică, nici prea slabă, deoarece îl va irita şi îi va provoca somn. Să nu înveţe cu muzică, nici cu televizorul deschis, acestea fiind alte obstacole în vederea captării atenţiei.
Trebuie să ştie să-şi planifice timpul în funcţie de timpul avut la dispoziţie, complexitatea materialului, specificul sarcinii şi nu în ultimul rând caracteristicile personale. Adică nu trebuie să stea tot timpul să înveţe, are nevoie de pauze, însă nu prea lungi, pentru că îşi poate ieşi din ritm, iar reluarea activităţii va fi mai dificilă. De exemplu, după o oră de citire, învăţare şi luarea notiţelor, se recomandă 5-6 minute de pauză; dacă are loc trecerea la o altă temă sau capitol, are nevoie de 15-20 de minute pauză. În pauzele mici îi recomand metode de relaxare, gimnastică, exerciţii de antrenare a ochilor, ascultarea unei muzici clasice sau instrumentale ce poate acoperi alte zgomote şi mobilizează în timpul
pauzelor. Într-o pauză mai mare îi recomand să mănânce. Nu trebuie să uite însă de nevoile personale, toate planificate după timpul disponibil.

În vederea elaborării, organizării şi înţelegerii eficiente a materialului, elevul trebuie să înceapă prin a citi cu atenţie, să sublinieze cu roşu titlurile lecţiilor şi cu verde sau negru subtitlurile acestora, iar cu markere să-şi noteze cuvintele cheie, propoziţiile sau enunţurile mai importante. Îi recomand markere de culoare galbenă, verde deschis, portocaliu sau roz. Culorile închise obosesc ochii. Trebuie să realizeze un cuprins al ideilor principale din fiecare lecţie. Acolo unde îi sunt puse la dispoziţie hărţile, trebuie să fie atent la citirea lor, să respecte cu stricteţe legendele acestora, eventual să-şi facă o mică schemă,în urma citirii hărţilor, ce ar putea conţine de exemplu, ţări mai importante cu râurile mai importante, locul izvorârii şi vărsării acestora, prin ce localităţi trec etc. astfel va reţine atât locul de pe hartă, cât şi denumirea lor, deoarece în gândul său, atunci când va scrie, va repeta numele lor şi se va gândi în acelaşi timp şi unde se află pe hartă.
Listele structurate ajută cel mai bine în citirea pe verticală a notiţelor, acestea depinzând şi de aranjarea în pagină a lor. Astfel, elevul se va încadra  în aşa fel încât spaţiul din stânga foii lăsat liber trebuie să fie egal cu cel din dreapta foii, înscrierea notiţelor realizându-se mai mult în centrul paginii şi astfel pot fi citite pe verticală şi reţinute mult mai rapid. Listele structurate nu trebuie să conţină fraze lungi sau fragmente întregi, uneori nici verbele nu sunt prezente. Listele conţin ideile şi exemplele relevante din text, întrucât sunt deja organizate în propoziţii în materialul de învăţat.
După finalizarea luării notiţelor din materialele voluminoase, elevul va observa că are mult mai puţin de învăţat şi îi va stârni interesul pentru geografie.
Aşadar, el poate să citească cu uşurinţă notiţele, să încerce să le memoreze pe fragmente, să nu uite de pauzele ce trebuie făcute. Citirea şi memorarea notiţelor nu se face la nesfârşit şi foarte rapid! Într-o oră este bine să se facă 2-3 pauze scurte în învăţare. După ce citeşte şi memorează câteva părţi din notiţe trebuie să le mai repete din când în când pe cele precedente, recitindu-le.
După ce a terminat de învăţat tot ce trebuie pentru examenul de bacalaureat, elevul va fi curios cum o să arate un examen la geografie. Aşadar, îşi va exersa cunoştinţele asimilate pe subiecte asemănătoare, date în anii trecuţi la bacalaureat, adică să rezolve câteva variante de subiecte.


La finalul săptămânii nu trebuie să lase emoţiile să-l copleşească, să nu fie stresat şi să aibă încredere în el că va reuşi, că până la urmă nu este ultimul examen din viaţa sa. Trebuie să gândească pozitiv: „Ceva tot ştiu‼!”
În ziua de dinaintea examenului sau cu câteva minute înainte de examen nu are voie nici măcar să deschidă cărţile sau caietele sau să-şi arunce ochii pe notiţe, pentru că va face mai rău, în loc să reţină câte ceva, are neşansa de a uita ce a învăţat cu atâta trudă.

ÎNCREDEREA ÎN SINE CONTEAZĂ FOARTE MULT‼‼!


SUCCES‼!

PSIHOLOGIE


Care este deosebirea dintre caracter și temperament?”

Încă de la început, putem spune că pentru a putea face deosebirea între cele două trăsături ale personalității, și anume caracterul, respectiv temperamentul, putem afirma că fiecare persoană are un caracter  propriu și un temperament propriu, în funcție de viața socială sau psihică a fiecăreia.
Când vorbim despre deosebirea dintre caracter și temperament,putem face referire la diferența specifică dintre structurile procesuale, dintre notele lor caracteristice și diferențiale cu angajările lor esențiale în procesele stabile de reflectare. Putem de asemenea să luam în considerare locul pe care îl ocupă  condițiile interne și externe în structurarea și expresiile atât ale temperamentului, cât și  ale caracterului.
Un prim argument că temperamentul nu e totuna cu caracterul, este faptul că temperamentul fiecărei persoane este innăscut, pe când caracterul fiecărui individ este dobândit pe parcursul vieții sale. Temperamentul poate fi moștenit de la ambii părinți, în funcție de temperamentul fiecăruia, însă caracterul ni-l dobândim în funcție de împrejurările din viața noastră. Caracterul are un conținut socio-uman esențial și specific fiecărui individ, marcând totodată și tipul social al individului, pe când temperamentul are un conținut predominant psiho-funcțional, mai bine spus, bio-psihologic.
Al doilea argument este cel legat de relația dintre caracter și personalitate, respectiv temperament și personalitate. Se poate afirma că temperamentul influențează personalitatea prin intermediul operațiunilor psihice, pe când caracterul aparține laturii rațional-atitudinale a personalității, adică felul în care gândim și acționăm asupra unor lucruri, cu o anumită atitudine, ține de caracterul nostru.  Temperamentul face parte din viața noastră psihică, reprezentând o expresie a activității nervoase superioare. Factorii care contribuie la reprezentările noastre psihice sunt senzațiile, trăirile și durata lor, și emoțiile. Acestea sunt caracteristicile afective ce însoțesc temperamentul fiecărui individ. Parafrazându-l pe Hegel, un renumit psiholog, caracterul rămâne ceva care distinge pe oameni întotdeauna. În caracter se regăsesc voința și energia, cu ajutorul cărora omul iși urmărește și duce la îndeplinire anumite scopuri și interese în viață.
În concluzie, aduc câteva citate referitoare la caracter și temperament:
„Caracterul îi dă omului libertatea interioară.”(Titu Liviu Maiorescu)
„Suma principiilor viitoare de acțiune alcătuiește caracterul.”(Titu Liviu Maiorescu)
„Numești caracter un om frumos sufletește, care știi sigur, de pildă,că nu-și va călca cuvântul dat,ori nu va face nimic care să fie în afara previziunilor celei mai stricte etici.”(G. Călinescu)
„Numai suferința schimbă pe om. Toate celelalte experiențe și fenomene nu reușesc să modifice esențial  temperamentul cuiva sau să-i adâncească anumite dispoziții până la a-l transforma  integral.”(Emil Cioran)

În ce condiții repetarea unui material este eficientă pentru învățare?

Prin învățare se înțelege activitatea efectuată în scopul însușirii anumitor cunoștințe,al formării anumitor deprinderi, sau al dezvoltării capacității intelectuale. În mediul social, învățarea presupune dobândire de experiență și modificarea comportamentului social. Baza activității de învățare o constituie memoria, proces psihic de întipărire și stocarea  informației, de reactualizare și reproducerea acesteia în mod selectiv.
Alături de motivație, necesitatea cunoașterii efectelor învățării, memorarea logică, voința de a învăța, de a reține informațiile, este foarte importantă și repetarea cunoștințelor conservate în memorie,în vederea asigurării unei memorări ușoare și temeinice.
Așadar, degeaba avem motivație și dorința de a învăța dacă nu efectuăm și repetări ale materialelor pe care dorim să le reținem conform vechiului proverb: „ Repetiția e mama învățăturii.” Însă nu orice fel de repetare dă rezultate bune. Repetiția poate fi organizată diferit, în funcție de capacitatea intelectuală a individului, dar și în funcție de materialul pe care îl are de învățat.
Un prim exemplu de repetare îl putem aplica încă de la începutul lecturării, îmbinând-o cu încercări de reproducere a textului. Astfel, toată atenția este îndreptată doar către lectură, deoarece putem citi de câte ori dorim, dacă ne gândim în altă parte, degeaba pierdem timpul, fiindcă textul se poate să nu fie memorat suficient.
Dupa ce am terminat de memorat textul, putem de asemenea în funcție de cantitatea și dificultatea materialului, să aplicăm o repetiție globală sau pe fragmente.
Dacă textul este unul scurt și usor de înțeles, este recomandată repetarea globală. Însă, atunci când este vorba de un volum mai mare de informații și dificil de înțeles, cea mai eficientă este o repetare mixtă, ce constă în repetarea mai intâi pe fragmente, urmată de cea globală.
Este important și numărul repetițiilor. Nu trebuie exagerate deoarece pot conduce la saturație, eventual uitarea materialului. Între două repetiții succesive trebuie să se facă câte o pauză, recomandabil între 5 minute și 24 de ore, în funcție de cantitatea materialului.

Care sunt raporturile dintre memorie şi celelalte procese psihice( percepţie,  imaginaţie, gândire, atenţie)?

După cum ştim deja învăţarea presupune voinţă, motivaţie,afectivitate însă impune şi anumite condiţii interne, reprezentate de procese şi activităţi psihice, precum: memoria, gândirea, percepţia, imaginaţia şi nu în ultimul rând, atenţia.
Memoria este procesul psihic fundamental ce face posibilă fixarea, conservarea, recunoaşterea şi reproducerea celorlalte fenomene psihice subordonate ei. Gândirea reprezintă procesul psihosocial de reconstituire a ceea ce este unitar, de formare a conceptelor şi structurilor operaţionale, de înţelegere a realitătii şi adaptare prin rezolvare de probleme. Materialul necesar reprezentărilor memoriei şi gândirii este oferit cu ajutorul percepţiei,fie ea vizuală sau auditivă sau tactilă. Imaginaţia este procesul de construcţie a unor imagini sau idei noi, recombinând experienţele anterioare. Atenţia presupune orientarea şi concentrarea activităţii psihice cognitive asupra unor fenomene sau întâmplări. Aceste procese nu acţionează niciodată separate,ci sunt în strânsă legătură în viaţa de zi cu zi.
Aşadar, aduc spre exmplificare,cazul concret când un elev învaţă o lecţie la fizică pentru a doua zi la şcoală. Elevul se află în camera sa, cu caietul şi cartea în faţa sa şi încearcă să înveţe lecţia, procedând astfel: citeşte textul în ansamblu o singură dată pentru a se familiariza cu el, îşi aduce aminte ce a mai zis profesoara în timpul orei de curs şi cum a efectuat un experiment în laboratorul de fizică. Dacă a fost atent la tot ce s-a întâmplat, poate să memoreze cu uşurinţă teoria, aici intervenind memoria, atenţia şi percepţia. Pe de altă parte, dacă nu s-a efectuat un anume experiment pentru o anumită teoremă, elevul îşi imaginează  unul în mintea sa şi începe să se gândească la punerea în aplicaţie a teoremei. Toate acestea îl vor  ajuta pe elev să memoreze mai uşor lecţia şi să fie învăţată bine numai pregătită pentru ca el să obţină o notă mare a doua zi.
Un alt exemplu de interrelaţionare a acestor procese psihice poate fi următorul: se citeşte textul având îndreptată toată atenţia către foi, se memorează textul pe fragmente, cu jutorul imaginaţiei se construiesc imagini în minte, pe baza percepţiilor vizuale, auditive, tactile, olfactive, în funcţie de cunoştinţele anterioare pe care le-a conservat elevul cu ajutorul memoriei, iar apoi se gândeşte dacă ceea ce a citit se poate aplica în viaţa de zi cu zi.
Conform exemplelor aduse mai sus, se poate observa cu exactitate că memoria, gândirea percepţia,imaginaţia şi atenţia se află în raporturi strânse întotdeauna în orice activitate zilnică a unei persoane.

Cum se explică faptul că unii copii supradotaţi (care ulterior ajung celebri în diferite  domenii), nu strălucesc la învăţătură?

În zilele noastre, toţi copiii merg la şcoală încă de la vârsta de 6-7 ani. Unii dintre ei sunt dornici de a învăţa lucruri noi şi de a cunoaşte lumea, iar alţii sunt  obligaţi de părinţi pentru că aceştia vor ce este mai bine pentru copiii lor.
Copiii sunt întotdeauna foarte receptivi la tot ce e nou şi modern. Astfel.ei învaţă cu plăcere ceea ce le stârneşte interesul. Însă cum la şcoală sunt foarte multe obiecte, există posibilitatea ca unii elevi să înveţe mai mult şi mai bine la un obiect care îi place, decât la celelalte. Interesul manifestat pentru materia respectivă dezvoltă în acelasi timp şi creativitatea copilului. Aceasta este în strânsă legătură cu imaginaţia deoarece pentru a putea crea ceva, este nevoie ca elevul să-şi imagineze anumite lucruri. Astfel, creativitatea dezvoltă inteligenţa copilului.
Un prim argument este acela că atunci când elevul vrea să-şi facă pe viitor, din pasiunea manifestată către o anumită materie, o carieră, el îşi propune încă de la vârstă fragedă să descopere cât mai multe şi este din ce în ce mai preocupat, astfel încât, la un moment dat, şcoala este un obstacol pentru ei şi consider că este mult mai bine să absenteze de la şcoală sau să nu înveţe foarte bine, timp în care îşi văd de pasiunea lor, cum ar fi de exemplu: muzica, desenul, sportul, informatica, educaţia antreprenorială, lectura unor cărţi, compunerea unor poezii etc.
Un al doilea argument poate fi adus în cazul copiilor supradotaţi cărora nu le place să înveţe prea mult fie că nu vor sau au impresia că ei ştiu deja totul sau părinţii lor sunt plecati în ţări străine pentru a-i ajuta pe copiii lor, însă ei se simt liberi, având alte preocupări, nicidecum şcoala. Aceştia trec prin multe peripeţii în şcoală, cum ar fi luarea notelor mici, absentarea de la orele de curs, corigenţa şi chiar  repetenţie în unele cazuri. Însă când se maturizează îşi dau seama că au greşit, urmează studii superioare, trec cu uşurinţă peste anii aceia deoarece sigur şi-au ales un domeniu care le place şi se descurcă foarte bine, ulterior ajung celebri în diferite domenii.
În opinia mea, nimeni nu are dreptul să-i oblige pe aceşti copii, cu o capacitate intelectuală foarte bine dezvoltată pe un anumit domeniu, să strălucească la învăţătură, deoarece mai apoi pot sa se îmbolnăvească fiind suprasolicitaţi. În urma  argumentelor aduse mai sus, se poate observa cum unii copii supradotaţi, care ulterior ajung celebri în anumite domenii, nu strălucesc la învăţătură.